خانه / تغذیه٬تناسب اندام / انجیر چیست؟ خواص، ارزش غذایی و طرز تهیه مربای انجیر

انجیر چیست؟ خواص، ارزش غذایی و طرز تهیه مربای انجیر

این میوه خوشمزه، خواص بسیار زیادی دارد که از میان آنها می توان به درمان اختلالات جنسی، یبوست، سوء هاضمه، شقاق مقعد، دیابت، سرفه، برونشیت و آسم اشاره کرد. علاوه بر این خیلی ها از انجیر برای قوت گرفتن و افزایش وزن بعد از گذراندن یک دوره سخت بیماری استفاده می کنند. ما در این مقاله از بخش تغذیه دکتر سلام، هر چیزی که باید درباره این میوه خوشمزه و پر خاصیت بدانید در اختیارتان می گذاریم.

انجیر چیست؟

انجیر در واقع میوه ای شیرین است که پوستی نرم و دانه های ریز دارد و هم به صورت تازه و هم به شکل خشک مصرف می شود. به این میوه خوشمزه، آب نبات طبیعی هم گفته می شود چون شیرینی این میوه کاملا طبیعی و سالم است. درخت انجیر جزو خانواده توت ها محسوب می شود و معمولا در کشورهای آسیایی رشد می کند. این میوه خوشمزه، به رنگ های مختلف از بنفش و قرمز گرفته تا سبز و زرد طلایی موجود است.

انجیر

 

رایج ترین انواع انجیر عبارتند از:

  • انجیر سیاه خسروی (Black mission figs)
  • انجیر قهوه ای (Brown turkey)
  • انجیر سیرا (Sierra figs)
  • انجیر کالی میرنا (Calimyrna figs)
  • انجیر کادوتا (Kadota figs)

انجیر خشک شده تقریبا در تمام طول سال در دسترس است و می توان از آن استفاده کرد. بر اساس مطالعات انجام شده در یکی از مجلات پزشکی آمریکا، انجیر و به خصوص انجیر خشک به خاطر دارا بودن مقادیر بالای آنتی اکسیدان هایی مثل فنول، فیبر و سایر مواد معدنی حتما باید در برنامه غذایی گنجانده شود.

خواص انجیر

انجیر میوه ای نرم و شیرین است و می تواند جایگزین بسیار خوبی برای قند و شکر باشد. از شیرینی طبیعی این میوه خوشمزه می توانید در انواع کیک و شیرینی ها و همینطور پودینگ ها و غذاهای مختلفتان استفاده کنید. انجیر ارگانیک میان وعده ای سالم و مقویست که هر جا و لحظه می توانید آن را نوش جان کنید.

مصرف این میوه خوشمزه، روی سلامتی بدن تاثیرات مثبت زیادی می گذارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

کاهش وزن

فیبر موجود در این میوه پر خاصیت به کاهش وزن کمک می کند و به همین دلیل خوردن این میوه خوشمزه، به افراد چاق توصیه می شود. طبق تحقیقات انجام شده میوه های خشک و به خصوص انجیر خشک منبع غنی مواد مغذی و با ارزش هستند. اما یادتان باشد که در خوردن انجیر زیاده روی نکنید. مصرف چند عدد از این میوه خوشمزه، در روز کافیست که از همه خواص تغذیه ای آن بهره مند شوید؛ پس نیازی به دریافت کالری بیشتر و زیاده روی کردن در خوردن این میوه خوشمزه، نیست. شیرینی ها و کوکی های تهیه شده از انجیر هم گزینه خوب و سالمی برای میان وعده به شمار می روند.

درمان اختلالات جنسی

قرن هاست که از انجیر برای درمان مشکلات جنسی، نازایی و همانطور اختلالات نعوظ استفاده می شود. این میوه زیبا و شیرین بخش مهمی از فرهنگ اساطیری کشورها مختلف بوده است و از آن به عنوان یک مکمل جنسی قوی یاد می شود. البته به نظر می رسد که مقدار زیاد ویتامین ها و مواد معدنی ارزشمند موجود در این میوه خوشمزه، باعث افزایش انرژی و استقامت در فرد می شود و همین مساله با افزایش عملکرد جنسی در فرد اشتباه گرفته می شود. اما به هر حال کاملا واضح است که این میوه خوشمزه، می تواند با افزایش انرژی و استقامت عملکرد جنسی تان را هم تحت تاثیر قرار بدهد. امتحانش ضرری ندارد! هر شب ۲ تا ۳ عدد انجیر بخورید تا قوای جنسی تان تقویت شود.

انجیر -7

درمان فشار خون بالا

اگر برنامه غذایی تان پر از نمک است و پتاسیم کمی به بدنتان می رسد شک نکنید که خیلی زود مبتلا به فشار خون بالا می شوید. اما خوشبختانه انجیر سرشار از پتاسیم است و سدیم کمی هم دارد. پس به راحتی می تواند با فشار خون بالا مقابله کند. برای اینکه فشار خونتان را کنترل و اعصابتان را آرام کنید حتما این میوه خوشمزه، را در برنامه غذایی تان بگنجانید.

تقویت استخوان ها با انجیر خشک

تحقیقات نشان می دهند که این میوه خوشمزه، سرشار از کلسیم است و همه می دانند که کلسیم یکی از مهمترین عناصر سازنده استخوان هاست و به همین دلیل مصرف آن خطر ابتلا به پوکی استخوان را از بین می برد. علاوه بر این مشخص شده است که این میوه خوشمزه، حاوی مقدار زیادی فسفر است. فسفر نیز نقش مهمی در سلامت و رشد استخوان ها دارد. اگر دچار مشکلات استخوانی هستید ما مصرف مربای انجیر طبیعی را به شما توصیه می کنیم.

کنترل دیابت

طبق اعلام انجمن دیابت آمریکا، فیبر بالای موجود در انجیر به کنترل میزان قند خون کمک می کند. مصرف برگ انجیر هم نیاز بدن به انسولین را کاهش می دهد و بنابراین برای آن دسته از بیماران دیابتی که باید به طور منظم انسولین تزریق کنند بسیار مفید است. علاوه بر این این میوه خوشمزه، سرشار از پتاسیم است. پتاسیم میزان قند جذب شده در بدن را تنظیم می کند و مانع از بالا و پایین رفتن های مداوم قند خون می شود.

خواص آنتی اکسیدانی

همان طور که اشاره شد این میوه خوشمزه، سرشار از پلی فنول است. پلی فنول ها در واقع آنتی اکسیدان هایی هستند که از بدن در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می کنند. از این گذشته برگ های انجیر روی تری گلیسیرید خون که یکی از عوامل مهم بروز بیماری های قلبیست اثر مهار کننده دارد و باعث کاهش تری گلیسیرید خون می شود.

ضد یبوست

بر اساس تحقیقات انجام شده توسط دانشگاه اسکرانتون آمریکا، میوه هایی مثل انجیر حاوی مقدار زیادی فیبر هستند. این میزان فیبر باعث عملکرد سالم و منظم روده ها می شود و از بروز یبوست جلوگیری می کند. در واقع فیبر موجود در این میوه خوشمزه، نه تنها از یبوست جلوگیری می کند بلکه اسهال و اجابت مزاج نامنظم را هم برطرف می کند.

درمان شقاق مقعد

اگر از شقاق مقعد رنج می برید یکی از بهترین درمان های خانگی برای حل این مشکل این است که مقداری انجیر خشک شده را در آب بخیسانید و هر روز صبح از آن میل کنید. انجیر خیسانده شده در آب اثر ملین دارد و هموروئید و شقاق مقعد را درمان می کند. طبق تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۳ انجیر خواص ضد اسپاسمی و ضد التهابی دارد و می تواند درد ناشی از شقاق مقعد و هموروئید را کاهش بدهد.

انجیر -8

کاهش کلسترول خون

انجیر حاوی نوعی فیبر محلول به نام پکتین است که نه تنها باعث اجابت مزاج آسان تر و سریع تر می شود بلکه می تواند کلسترول اضافه را هم از بدن دفع کند. تحقیقات نشان داده اند که مصرف این میوه خوشمزه، باعث کاهش کلسترول و خطر ابتلا به سرطان می شود.

کاهش علائم آلزایمر

این میوه خوشمزه، یکی از بهترین و موثرترین میوه ها برای کاهش التهابات عصبیست. مطالعات انجام شده در مرکز تحقیقات بیماری های مغز و اعصاب آمریکا نشان می دهند که مصرف این میوه خوشمزه، از التهابات ناشی از سیتوکین ها در دوران پیری جلوگیری می کند و به این ترتیب باعث کاهش بیماری های سیستم عصبی مثل آلزایمر می شود.

درمان برونشیت

مواد شیمیایی طبیعی موجود در برگ انجیر آن را به یک جایگزین عالی برای چای تبدیل می کند. دمنوش برگ انجیر برای درمان مشکلات تنفسی مثل برونشیت و همین طور کاهش علائم آسم بسیار توصیه می شود.

درمان بیماری های آمیزشی

مدت هاست که در شبه قاره هند و برخی نقاط دیگر جهان به طور سنتی از انجیر برای درمان بیماری های مقاربتی استفاده می شود. گفته می شود خوردن این میوه خوشمزه، و یا مصرف موضعی آن به تسکین بیماری های آمیزشی کمک می کند اما با این وجود تحقیقات بیشتری باید در این مورد انجام شود.

جلوگیری از دفع کلسیم در ادرار

اگر رژیم غذایی تان پر از نمک و سدیم باشد با افزایش کلسیم در ادرار مواجه می شوید. اما جای نگرانی نیست! طبق مطالعات انجام شده وجود پتاسیم بالا در انجیر مانع از بروز این اتفاق می شود. مصرف انجیر نه تنها جلوی دفع کلسیم از بدن را می گیرد بلکه به جای آن سموم و مواد مضر را از بدن خارج می کند.

جلوگیری از ابتلا به دژنراسیون ماکولا

علت اصلی از دست رفتن قدرت بینایی در افراد سالمند ابتلا به نوعی بیماری به نام دژنراسیون ماکولا است. مصرف انجیر ارگانیک به شما کمک می کند تا جلوی بروز این اتفاق را که بر اثر افزایش سن بروز می کند بگیرید.

درمان گلو درد

انجیر، حاوی مقدار زیادی موسیلاژ است که به درمان و تسکین گلو درد کمک می کند. علاوه بر این مصرف انجیر ارگانیک و آبمیوه طبیعی آن تارهای صوتی را هم تقویت می کند و باعث نرم شدن گلو می شود.

انجیر -1

سلامت پوست و مو

انجیر، سرشار از آنتی اکسیدان های با ارزشی مثل فلاونوئید و پلی فنول است که هر دو جلوی اثرات مخرب رادیکال های آزاد در بدن را می گیرند. انجیر همچنین مقدار زیادی آلکان در خود دارد که به تنظیم pH بدن کمک می کند. از انجیر برای درمان بیماری های پوستی مثل اگزما و پسوریازیس هم استفاده می شود.

جلوگیری از چین و چروک پوست

تحقیقات نشان می دهند که عصاره انجیر، خواص آنتی اکسیدانی دارد و با افزایش تولید کلاژن در پوست مانع از چین و چروک آن می شود. علاوه بر این مشخص شده است که مصرف انجیر باعث کاهش ملانین پوست و در نتیجه روشن تر شدن و همچنین افزایش رطوبت پوست می شود. از طرف دیگر این میوه شگفت انگیز درمان موثری برای آکنه و جوش، کک و مک و چین و چروک به شمار می رود.

جوان سازی پوست

انجیر یکی از بهترین و موثرترین مواد غذایی برای جوان سازی پوست است. از این میوه می توانید هم به صورت خوراکی استفاده کنید و هم با آن ماسک های پوستی بسازید و برای جوان کردن پوستتان به کار ببرید.

تهیه ماسک انجیر، بسیار راحت است. برای این کار فقط کافیست یک انجیر بزرگ یا دو عدد انجیر کوچک را از وسط نصف کنید و بعد آن را کامل له کنید تا به شکل خمیر در بیاید. برای اینکه ماسکتان اثر قوی تری داشته باشد می توانید به آن یک قاشق چایخوری عسل یا ماست هم اضافه کنید.

بعد ماسک را روی صورتتان بگذارید و اجازه بدهید ۵ دقیقه بگذرد. بعد از این مدت صورتتان را کاملا بشویید و از طراوت و شادابی پوستتان لذت ببرید.

درمان جوش، کورک و زگیل

برای این کار کافیست یک تکه انجیر تازه را روی پوستتان بمالید تا هر نوع جوش، کورک و التهابات پوستی را درمان کند. تحقیقات نشان می دهند آنزیم های لاتکس موجود در انجیر به حفظ سلامت پوست و درمان التهابات پوستی کمک می کند.

انجیر -5

نرم و لطیف کردن پوست

انجیر، حاوی مقدار زیادی ویتامین Cاست که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و باعث نرم و لطیف شدن پوست می شود. برای تهیه ماسک نرم کننده انجیر ۵ عدد انجیر تازه را کاملا له کنید تا به صورت خمیر در بیاید. بعد یک قاشق چایخوری پودر بلغور جو دوسر، یک قاشق چایخوری شیر و نصف قاشق چایخوری پودر زنجبیل خشک را به آن اضافه و کاملا مواد را با هم مخلوط کنید. از این ماسک می توانید ۲ تا ۳ بار در هفته استفاده کنید تا پوستی نرم و لطیف برایتان به ارمغان بیاورد.

جلوگیری از ریزش مو

استفاده از انجیر در محصولات مراقبت از پوست و مو خیلی رایج است چون عصاره این میوه برای پوست و مو بسیار مفید است. از عصاره انجیر، برای جلوگیری از ریزش موها استفاده می شود. علاوه بر این انجیر نه تنها پوست را مرطوب نگه می دارد بلکه به حفظ رطوب موها و درخشندگی و طراوت آنها هم کمک می کند.

افزایش رشد موها

تغذیه بد معمولا جلوی رشد موها را می گیرد یا آن را کند می کند. خوشبختانه انجیر، حاوی همه مواد مغذی لازم برای رشد مو یعنی منیزیم، ویتامین C و ویتامین E است که همگی گردش خون را در پوست سر افزایش می دهند و سرعت رشد موها را بیشتر می کنند.

خواص دیگر انجیر

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد انجیر در درمان بیماری های زیر نیز موثر است:

انجیر -4

اطلاعات تغذیه و ارزش غذایی انجیر

انجیر و به خصوص انجیر خشک شده حاوی مواد معدنی مختلف، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی بسیاری است. این میوه پر خاصیت قند طبیعی و فیبر محلول دارد که هر دوی آنها برای بدن مفیدند. جدول زیر همه چیزهایی که باید درباره ارزش غذایی انجیر بدانید را در اختیارتان می گذارد.

جدول ارزش غذایی انجیر

مواد مغذی ارزش غذایی درصد مقدار توصیه شده روزانه (RDA)
انرژی ۷۴ Kcal ۴%
کربوهیدرات ۱۹٫۱۸ g ۱۵%
پروتئین ۰٫۷۵ g ۱٫۵%
چربی کل ۰٫۳۰ g ۱%
کلسترول ۰ mg ۰%
فیبر ۲٫۹ g ۷%
ویتامین ها
ویتامین B9 ۶ µg ۱٫۵%
نیاسین ۰٫۴۰۰ mg ۲٫۵%
اسید پانتوتنیک ۰٫۳۰۰ mg ۶%
پیریدوکسین ۰٫۱۱۳ mg ۹%
ریبوفلاوین ۰٫۰۵۰ mg ۴%
تیامین ۰٫۰۶۰ ۵%
ویتامین A ۱۴۲ IU ۵%
ویتامین C ۲ mg ۳%
ویتامین E ۰٫۱۱ mg ۱%
ویتامین K ۴٫۷ µg ۴%
الکترولیت ها
سدیم ۱ mg ۰%
پتاسیم ۲۳۲ mg ۵%
مواد معدنی
کلسیم ۳۵ mg ۳٫۵%
مس ۰٫۰۷۰ mg ۸%
آهن ۰٫۳۷ mg ۵%
منیزیم ۱۷ mg ۴%
منگنز ۰٫۱۲۸ mg ۵٫۵%
سلنیوم ۰٫۲ µg <1%
روی ۰٫۱۵ mg ۱%
ریز مغذی ها
بتاکاروتن ۸۵ µg
لوتئین زاکسانتین ۹ µg

انجیر -3

طرز تهیه مربای انجیر و کیک آن

حالا که با خواص فوق العاده انجیر برای سلامتی بدن آشنا شدید بهتر است نگاهی هم به دستورهای غذایی خوشمزه که با این میوه شگفت انگیز می توان تهیه کرد بیندازیم.

مربای انجیر

مواد لازم برای تهیه مربای انجیر

  • ۹۰۰ گرم انجیر بزرگ خرد شده
  • نصف فنجان آب
  • یک و یک دوم فنجان شکر
  • یک چهارم فنجان آبلیموی تازه

طرز تهیه

  • انجیرهای خرد شده را به همراه شکر در یک قابلمه کوچک بریزید و برای ۱۵ دقیقه روی حرارت بگذارید. صبر کنید تا شکر کاملا حل شود و به خورد انجیرها برود.
  • بعد آبلیمو را به مواد اضافه کنید و کاملا همه مواد را با هم مخلوط کنید.
  • حالا اجازه بدهید مواد با حرارت متوسط جوش بزند تا بافت مربا شکلی پیدا کند.
  • این روند تقریبا ۲۰ دقیقه طول می کشد.
  • بعد از این مدت مربای شما آماده است. آن را در یک ظرف شیشه ای بریزید و در دمای اتاق قرار بدهید تا خنک شود. بعد می توانید آن را در یخچال بگذارید و برای چند ماه نگهداری کنید.

انجیر -2

کیک انجیر

مواد لازم برای تهیه کیک انجیر

  • ۳ فنجان انجیر تازه خرد شده
  • ۱ عدد تخم مرغ
  • ۲ فنجان آرد
  • ۱ فنجان شیر بدون چربی
  • ۱ فنجان شکر سفید
  • یک چهارم فنجان آب
  • ۱ قاشق غذا خوری آبلیمو
  • ۲ قاشق غذا خوری بکینگ پودر
  • ۱ قاشق چایخوری عصاره وانیل
  • نصف قاشق چایخوری نمک
  • یک چهارم فنجان شکر قهوه ای
  • یک چهارم فنجان کره
  • یک چهارم فنجان عصاره بادام

طرز تهیه

  • آرد، بکینگ پودر و وانیل را در یک کاسه مخلوط کنید و آن را کنار بگذارید.
  • فر را با دمای ۱۷۵ درجه گرم کنید.
  • ظرف مخصوص پخت کیک را با روغن گیاهی چرب کنید.
  • حالا در یک ظرف دیگر کره و شکر را تا زمانی که بافت ترد و پوکی به شما بدهد مخلوط کنید.
  • بعد تخم مرغ ها را به مخلوط کره و شکر اضافه کنید و خوب هم بزنید.
  • مخلوط آرد و بکینگ پودر و وانیل را به همراه شیر به مواد اضافه کنید.
  • حالا عصاره بادام و یک فنجان از انجیرهای خرد شده را با مواد قبلی مخلوط کنید.
  • مخلوط را در ظرف مخصوص بریزید و در فر قرار بدهید.
  • می توانید یک خلال دندان را به صورت عمودی در مواد کیک فرو کنید و بعد آن را در فر بگذارید.
  • حدود ۳۰ دقیقه طول می کشد تا کیکتان کاملا پخته شود. اگر کیک پخته شده باشد وقتی خلال دندان را بیرون می آورید نباید چیزی به آن بچسبد. بعد از این مدت کیک را بیرون بیاورید و اجازه بدهید تا خنک شود.
  • برای تهیه مواد رویه کیک دو فنجان انجیر خرد شده را با شکر قهوه ای، آب و آبلیمو مخلوط کنید و بعد این مواد را تا زمانی که کاملا غلیظ شوند روی حرارت بجوشانید. تقریبا ۲۰ دقیقه طول می کشد تا مواد رویه کیک آماده شوند.
  • حالا این مواد را روی کیک بریزید و کاملا سطح کیک را با آن بپوشانید.
  • کیکتان آماده است. نوش جان!

انجیر

چطور انجیر را در برنامه غذایی مان بگنجانیم؟

از انجیر می توان هم به شکل خام و هم به صورت خشک استفاده کرد. انجیر تازه نسبت به انجیر خشک مقوی تر است بنابراین سعی کنید تا حد امکان این میوه خوشمزه و پر خاصیت را به شکل تازه مصرف کنید. شیرینی انجیر هیچ نوع قند مضر و غیر طبیعی در خود ندارد بنابراین خیلی راحت می توانید از شیرینی طبیعی آن برای شیرین کردن کیک ها و غذاهایتان استفاده کنید.

قبل از خوردن انجیر حتما آن را کاملا بشویید و ساقه آن را جدا کنید. می توانید انجیر را پوست بگیرید و یا به صورت کامل و با پوست آن را میل کنید.

برای تهیه یک نوشیدنی فوق العاده و طبیعی مقداری انجیر را در کمی آب بخیسانید و بعد آن را نوش جان کنید. علاوه بر این می توانید از انجیر خشک به عنوان میان وعده ای مقوی و سالم استفاده کنید.

از انجیر خرد شده در انواع و اقسام ساندویچ ها، سالادها و یا به همراه مخلوط میوه های دیگر می توان استفاده کرد. اگر انجیر خرد شده را با کمی روغن زیتون و سرکه بالزامیک مخلوط کنید طعم بسیار دلچسب و فوق العاده ای به شما می دهد.

از انجیر روی بستنی ها و کیک هایتان هم می توانید استفاده کنید و از مزه فوق العاده آن لذت ببرید. علاوه بر این چون انجیر میوه ای سرشار از آلکالین است می توانید آن را با مواد غذایی دیگر هم مخلوط کنید و مطمئن باشید که طعم فوق العاده آن هرگز تغییر نخواهد کرد.

احتیاط ها و هشدارهای لازم درباره مصرف انجیر

یادتان باشد مصرف بیش از حد انجیر باعث ابتلا به اسهال می شود. از طرف دیگر چون انجیر خشک قند بالایی دارد زیاده روی در مصرف آن ممکن است موجب پوسیدگی دندان ها شود. علاوه بر این باید بدانید که خوردن انجیر ممکن است باعث بروز حساسیت و آلرژی در شما شود. بنابراین قبل از اینکه بخواهید از انجیر به مقدار زیاد در رژیم غذایی تان استفاده کنید حتما این مساله را با پزشکتان در میان بگذارید.

همچنین توصیه می کنیم که طی چند هفته قبل از جراحی از خوردن این میوه خوشمزه، خودداری کنید چون ممکن است باعث خونریزی دستگاه گوارش شود.


لينک منبع

درباره ی admin

همچنین ببینید

تمرینات دو سرعت برای سوزاندن کالری و تناسب اندام

اگر دنبال یک روش کارآمد برای سوزاندن کالری، افزایش استقامتِ قلب، عروق و عضلات خود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *